Malum tezim sebebiyle C ile uğraşıyorum. Ve yine doğal olarak
gcc
kullanmam gerekiyor çünkü yazdığım kodun Unix için çalışması bekleniyor. Daha önce belirttiğim gibi cygwin
+ make
+ notepad++
kullanıyordum. Hem bir önceki gönderide bahsettiğim konu yüzünden hemde artık "zamanı geldi" diyerek Linux'a bulaşmaya karar verdim. Fakat sıfırdan sistem kurmadan önce bir başka alternatifi merak ettim. Veeee VMware'i denemeye karar verdim. (Evet bir türlü Windows'tan kopamadım :( ). VMware kendi bilgisayarınıza bir bilgisayar daha (sanal makine-virtual machine) kurmanıza yarayan bir program. Kurduğunuz yeni bilgisayar aynen bağımsız bir bilgisayar gibi çalışıyor. VMware her sanal uygulama için standart bir ortam sunuyor. Mesela sizin network kartınızı kullanıyor fakat içinde çalışan uygulama network kartını başka bir sürücü ile görüyor. Kısacası sizin bilgisayarınızdaki network kartı, CD-ROM, harddisk, USB, ses kartı gibi donanımların hepsinin çalıştırdığı programlar (işletim sistemleri) tarafından tarafından kullanılabilmesini sağlıyor. Dolayısıyla kurduğunuz sanal işletim sisteminin normal işletim sisteminden pek bir farkı kalmıyor. (sanal ortamda sanal işletim sistemi - daha neler görücez bakalım :P) Tabiki de aynı hafızayı, işlemciyi vs. paylaştığı için belli bir performans kaybı yaratabilir fakat şu anda daha önce kurduğum linuxlar ile (tamam fazla kurmadım ama denedim :))) hemen hemen aynı performansta çalışıyor. Aynı şekilde Windows'da da pek bir sorun yaşamadım. Gerçi bu dediklerim iki sistemi de fazla zorlamadan kullanmış olmamdan kaynaklanıyor olabilir. Yine de şu anda zorlamam için bir sebebim yok.VMware'in bir başka ilginç yanı ise kurulan sanal sistemin network üzerinde ayrı bir makine olarak görünmesi. Kendi IP'si var. Network üzerinde diğer makineler ile aynı şekilde görünüyor.
VMware'in bir çok ürünü var. Bir çoğu paralı olarak kullanılabiliyor. Fakat VMwarePlayer ve VMwareServer parasız olarak kullanilabiliyor. Eski sunucu uygulamalarını yeni sunuculara taşımak için (eski işletim sisteminizi VMware üzerine kurarak aynı platformu sağlayabilirsiniz) veya virus koruması (virüs yeseniz de olan VMware sistemine oluyor :) ) gibi durumlar için gayet kullanışlı . VMware'in sitesinde hazır olarak indirebileceğiniz işletim sistemleri ve uygulamalar bulunuyor. Linux'u makineye sıfırdan kurmaktan korkanlar veya üşenenler için (sanırım bu kategoriye giriyorum:) ) veya acaba hangisini kurayım diye düşünmekten çatlayanlar ve hepsini merak edenler (sanırım bu kategorilere de giryorum:) ) için kurulumu çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir secenek.
Şu anda VMwarePlayer kullanıyorum. VMware player ile sadece daha önceden hazırlanmış bir konfigurasyonu kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla VMware'i indirdikten(30 MB) sonra bu linkten bir kaç tane önceden hazırlanmış işletim sistemi indirdim ve denedim (Resimlerde görebilirsiniz :) ) şu anda Ubuntu-6.10-Edgy Eft ve Debian-4-etch (Debian Testing etch beta 3 official snapshot (20060810)) deniyorum. Memnunum :) artık bu sistemlerin de değerlendirmelerini yapabileceğim bir seviyeye gelirsem onu yazarım :))
Dün rastladığım bir habere göre SUN'da SOLARIS sistemini VMware için kullanılabilecek halde yayımlıyor. [link1][link2]
Denemesi kolay, dileyenler bir denesin derim :)))
Ayrıca Linux'taki oyunlarda canınız sıkıldığında iyi geliyor :)
Not: Hüseyin'den görüpte bulaştım. Teşekkürlerimi sunarım ;)