Thursday, June 18, 2009

Star Wars: The Old Republic

Geçen gün yeni Star Wars oyununun videosunu izledim. Öncelikle çok güzel bir video. İzler izlemez insan gaza geliyor. Buyruz siz de bakın : http://www.swtor.com/ .Sanırım Lucas'ın ve şirketinin yapmakta en çok başarılı olduğu konu bu:) Buraya kadar herşey normal. Güzel bir oyun çıkmış, her ne kadar oynamayacak olsam da, videosu çok başarılı. Insan oynamak için can atıyor. Zaten internette biraz dolaştıktan sonra gördüğüm kadarıyla hevesle bekleyenlerin sayısı azımsanacak gibi değil.
İşte bu noktada ben devreye giriyorum. Uzun süredir tutarsızlıklarına yenisini ekleyen Lucas ve şirketinin Star Wars evreninin hikayesinin devamlılığına (continuity) vurduğu son darbe oldu. Oyunun hikayesi KOTOR serileri nden 300 yıl sonra geçiyor. KOTOR serileri ise filmlerin zamanından 4000 yıl önce geçmekteydi. Çok eskiden yazılmış ve oluşturulmuş bir hikaye, ki gerçekten çok da güzel bir hikaye, olan Tales of the Jedi çizgiroman serisi yine bu zamanları konu almıştı. Marka Ragnos, Naga Sadow, Freddon Nadd, Ulic Qel-Droma, Exar Kun gibi Sith lorldlarını ve Nomi Sunrider, Cay Qel-Droma, Arca Jeth, Oss Wilum, Thon, Vodo-Siosk Baas gibi Jedi ustalarının hikayelerini anlatmıştı. Çok güzel bir hikaye olmasının yanında çok farklı yaklaşımı ile gerçekten bunlar geçmişte olanlar hissiyatını veriyordu.
Daha sonra KOTOR çıktı. Hikayesi Tales of the Jedi hikayesinden 40 yıl sonra (KOTOR 2 ise sanırım 120 yıl sonra) geçmesine rağmen ne o hikayeye dair birşeyler görebildik ne de çok özgün bir anlatım. En azından Tales of the Jedi hikayesinin anlatım tarzı ve evrenin o zamanki hali konusundaki varsayımlarını görmek isterdim. Olmadığı gibi, tersine o zamanları baştan yazmaya çalışan bir hikayenin - ki hikaye de hiç özgün gelmedi bana ve üçlemelerimizin hikayesini hatırlattı - yanında evren hakkında daha önceden kabul edilmiş birçok varsayımı da çöpe atıyordu. En basitinden bir kaç örnek vermek gerekirse; oyunun öncesine kadar 'Darth' önadı geleneğinin Darth Bane ile 1000 YSÖ'de başladığı varsayımı tamamen çöpe atıldı, Jedi ler soykırıma (extinction) uğradılar ve de bu 3. film öncesine kadar hiç değinilmemiş bir konuydu.  Sonuçta oyunlardaki kahramanlarımız (kusura bakmayın ama kullanmak zorundayım) 'çakma' Millenium Falcon olan Ebon Hawk ile çok çok uzaktaki galaksimizi hain Sithlerden kurtardılar.
Şimdi ise Star Wars: The Old Republic adlı oyunumuzla Jedi dostlarımız tekrar soykırım tehdidi altındalar. Sithler Jedi tapınağını yağmalıyorlar. Ne hikmetse, The Revenge of the Sith'te gördüğümüz ve TIE Fighter ların atası olan Jedi Starfighter'lara çok benzeyen uçakları ve Imparatorluk gemilerine çok benzeyen savaş gemileri ile geliyor düşman. Kim ne derse desin benim hikaye olarak hiç bir ümidim yok. Oyunun ise çok güzel olma ihtimali yüksek olsa da katledilen bir hikayeye daha çok üzülüyor insan.

Çok yüksek potansiyele sahip hikayelerin nasıl para hırsına kurban edilebileceğini ya da Battlestar:Galactica gibi bir şaheser örneğinde olduğu gibi nasıl yüceltilebileceğini görüyoruz. Star Wars hakkında ne kadar daha fazla malzeme çıkıyor olsa da Battlestar: Galactica'nın, aynı tonda olmayacağı kesin olan, Caprica adlı prequelini daha bir heyecanla bekliyor insan.

No comments: